Naar verwachting zo’n 750 havo- en vwo-leerlingen uit heel Nederland nemen op 20 en 21 april deel aan de Hannover Messe Challenge, waarvan de inschrijving deze week geopend is. De Hannover Messe Challenge wordt voor de vijfde keer georganiseerd door het landelijk netwerk van universiteiten en hogescholen en bestaat uit een programma van twee dagen.

Dag 1 van de Hannover Messe Challenge is een Tech & Science Experience Beurs op de Universiteit Twente, met high tech demo’s van innovatieve bedrijven, speeddates van de scholieren met studenten, rondleidingen naar verschillende labs en een informatiestand van de Hannover Messe Challenge game.

De challenge wordt georganiseerd door maar liefst 9 universiteiten en 14 hogescholen in Nederland en zo’n vierhonderd scholen uit het voortgezet onderwijs. Na een uitdagend avondprogramma met o.a. Mindgames van Timon Krause en sportieve clinics slapen de scholieren op de campus van de Universiteit Twente. Op dag 2 vertrekt de groep naar de Hannover Messe in Duitsland. Dat is de grootste innovatie- en technologiebeurs van de wereld, met 5000 bedrijven uit 70 landen. De scholieren krijgen de kans met deze bedrijven in gesprek te gaan en zich zo te oriënteren op hun eigen toekomst. Nieuw dit jaar is het docentenprogramma dat op beide dagen wordt aangeboden. Op de eerste dag kunnen docenten zich inschrijven voor workshops, rondleidingen en clinics.

Meer hoogopgeleide wetenschappers en technologen

Via de Hannover Messe Challenge worden de leerlingen enthousiast gemaakt voor een (natuur)wetenschappelijke of technische studie en een loopbaan die daarop aansluit . De scholieren ontmoeten wetenschappers en bedrijven die vertellen over de oplossingen die zij ontwerpen voor uitdagingen in de maatschappij. Het percentage leerlingen dat in Nederland een studie kiest in de bèta technische hoek is nog steeds niet voldoende om te voldoen aan de groeiende vraag naar hoogopgeleide technici in Nederland.

‘Grootste technische schoolreis’

“Dit moet je zien als de grootste technische schoolreis van Nederland”, vertelt Jamila de Jong, voorzitter van het landelijke netwerk van universiteit en hogescholen. “Welke opleidingsroute je ook kiest, na je studie komen alle routes samen en dat ervaren de leerlingen hier. Bedrijven zetten wetenschap, technologie en praktische kennis in. De leerlingen komen er tijdens de challenge zelf achter hoe ze dat doen. Dit is voor hen een unieke kans om wetenschappers en bedrijven te ontmoeten die het verschil maken in de wereld.”

Samenwerking

De Hannover Messe Challenge is een samenwerking van de volgende partijen:

Over de Hannover Messe

De HANNOVER MESSE is de belangrijkste technologiebeurs ter wereld en vindt plaats van 20 t/m 24 april 2020 in Hannover. De beurs heeft de komende editie als hoofdthema: ‘Industrial transformation: how change becomes growth’. Dit jaar is Indonesia geselecteerd als partnerland. Meer info: www.hannovermesse.de