Landelijke conferentie VO-HO netwerken
Van peuter tot professional – 15 november 2018
Op donderdag 15 november 2018 vond bij de Universiteit Utrecht de jaarlijkse landelijke conferentie VO-HO netwerken plaats. Aan de hand van het thema Van Peuter tot Professional deelden de netwerken hun doelen, ervaringen en good practices voor een leven lang leren.
Focus 2018-2023
De middag werd geopend door Berenice Michels, de voorzitter van de regionale VO-HO netwerken en tevens de directeur van het Utrechtse netwerk U-Talent. Samenwerking en verbinding waren dé woorden die deze VO-HO netwerken omschrijven en karakteriseren, en Michels benadrukte het belang van de rol van de netwerken binnen het educatieve ecosysteem. Door kennis met elkaar te delen en intensief samen te werken, kan het onderwijs versterkt worden. Dit gebeurt niet alleen meer op het gebied van bèta en techniek, want de meeste netwerken zijn bezig met een verbreding richting andere vakgebieden.
Michels presenteerde de focus van de netwerken voor de aankomende vijf jaar met daarin vier actielijnen voor de VO-HO netwerken:
- Sterke positionering en verduurzaming
- Regionale verbinding en interdisciplinaire verbreding
- Landelijke beleidsdoelen verbinden en stimuleren
- Sterke landelijke community en kennisdelen
De hele publicatie kunt u hier lezen.
Alexander Rinnooy Kan
Als afsluiting sprak de heer Rinnooy Kan via een videoboodschap over zijn advies aan Minister Slob over de professionele ontwikkeling van de leraar. Hij noemt de VO-HO netwerken als voorbeeld voor hoe het zou kunnen en moeten: breed opgezet, met een hoog niveau en veel draagvlak.
Forumgesprek
Aansluitend gingen Henk van Ommen (lid van de themacommissie onderwijs- en talentontwikkeling van de VO-raad en rector van het Baarnsch Lyceum) en Jan Bogerd (lid dagelijks bestuur Vereniging Hogescholen, portefeuillehouder Bètatechniek én portefeuillehouder Onderwijs, voorzitter van het CvB van de Hogeschool Utrecht) met elkaar in gesprek over de rol van de regionale VO-HO netwerken. Dit gebeurde onder leiding van Jamila de Jong, vice-voorzitter van de regionale VO-HO netwerken en directeur van het Wageningse Food Valley netwerk. Tijdens dit gesprek werd gereageerd op de Focus 2018-2023 en stelden Van Ommen en Bogerd vragen over de invulling van de netwerken.
Zo benadrukte Bogerd het belang van een leven lang ontwikkelen en het nadenken over wanneer dat succesvol is. “We moeten ruimer kijken naar ‘succes’ en ‘rendement’ binnen het onderwijs,” zei hij.
Daarnaast benoemde Van Ommen de uitdaging rond de verbreding richting de alfa/gamma-vakgebieden. Er was tot nu toe weinig ontwikkeld op dat gebied, omdat de afgelopen decennia veel aandacht uitging naar het stimuleren van de bèta- en techniekvakken.
Werkgroepen
Na de plenaire opening konden de deelnemers kiezen uit 8 werkgroepen, die allemaal in het teken stonden van een leven lang leren en de rol van de regionale VO-HO netwerken. Zo was er een werkgroep over de alfa-gamma verbreding, waar de netwerken van Zuid-Holland, Nijmegen-Arnhem en Utrecht hun ervaringen deelden. In een andere werkgroep vertelden Mark Koren (Cals College) en Olivier van Beekum (Corderius College) samen met hun leerlingen over succesvolle praktijkvoorbeelden van middelbare scholieren die lesgeven in het basisonderwijs.
Tijdens de werkgroepen hebben de deelnemers veel van elkaar kunnen leren en iedereen kon wel iets mee naar huis nemen van de ideeën, struikelblokken of juist positieve ervaringen die besproken zijn.


Netwerkdiner
De dag werd afgesloten met een gezellig netwerkdiner, waar de aanwezigen uitgebreid verder praatten over hun bevindingen van de dag en ideeën en ervaringen uitwisselden. De conferentie heeft wederom bijgedragen aan het versterken van de regionale VO-HO netwerken en het zetten van de eerste stappen richting de nieuwe focus voor de aankomende vijf jaar.

Werkgroepen
Ketensamenwerking in Twente
Ingrid Brummelman en Jeroen Sijbers
Peer to Peer Teaching: voortgezet onderwijs
Ingrid Brummelman en Jeroen Sijbers
Uitbreiding Alfa Gamma
Barbara Evertsen, Margot Schoutsen en Ragna Senf
Technologie-onderwijs in Nederland en daarbuiten
Gerald van Dijk en Mandy Stoop
Leven Lang Lerarenopleiding
Dominicus Kamsma en Klaas van Veen
Peer to Peer Teaching: basisonderwijs
Olivier van Beekum, Mark Koren en hun VO-leerlingen
Studievaardig naar het hboUitbreiding Alfa Gamma
Jelle Nauta
Wetenschapsknooppunten
Maarten Reichwein