Leerling aan het woord: Growing Organs in the Lab

Inspirerende masterclass U-Talent

Het volgende college gaf ons voorkennis over de verschillende technieken in het laboratorium, waarna we vervolgens een rondleiding kregen door het Hubrecht Instituut om het lab met onze eigen ogen waar te nemen. Hier hebben wij later op de dag ook een praktisch onderzoek mogen uitvoeren nadat we de presentatie van Florijn Dekkers, over haar eigen onderzoek met betrekking tot taaislijmziekte, hadden bijgewoond. Ik vond dit persoonlijk het leukst, omdat ik zelf een kijkje kon nemen in de wereld van een onderzoeker en een indicatie kreeg van de hoeveelheid processen die hieraan vooraf zijn gegaan.

Tijdens deze dag was er ook nog genoeg tijd om mij in het wetenschappelijk artikel van Florijn Dekkers, onder goede begeleiding, te verdiepen. Dit bleek lastiger dan ik dacht! We sloten deze dag af met ethische dilemma’s over het onderwerp om zo de discussiepunten van verschillende kanten te belichten.

De hele dag door was er genoeg ruimte om pauze te houden en de mede-masterclassleerlingen te leren kennen. We werkten veel in kleine groepjes, wat ik erg prettig vond. Al met al heb ik deze masterclass dus erg positief ervaren en zou ik mij hier zo weer voor inschrijven als daar de mogelijkheid voor is.”

Bij U-Talent kunnen leerlingen masterclasses volgen over uiteenlopende onderwerpen. U-Talent heeft niet alleen masterclasses voor bèta en techniek, maar nu ook als pilot voor taal, cultuur, mens en maatschappij.

In januari organiseerde het Hubrecht Instituut samen met U-Talent een nieuwe masterclass over stamcellen en organoïden voor 32 vwo-leerlingen. Ze zochten onder andere uit of wetenschappers van het Hans Clevers laboratorium inderdaad organen in petrischalen kweken. Over deze masterclass schreef 6 vwo’er Mayke Blokpoel haar ervaringen op.

“Ik had mij aangemeld voor de masterclass ‘Growing Organs in the Lab’ omdat ik de indruk kreeg dat de thema’s die hier ter sprake zouden komen erg in mijn interessegebied lagen. Dit was ook helemaal het geval! Ik vind onderzoek doen erg leuk en ben altijd nieuwsgierig naar alles op het gebied van gezondheid. Van begin tot eind heb ik deze masterclass als boeiend ervaren.

Na de kennismaking met postdoctoraal onderzoeker Jasper Mullenders en Masterstudent Regenerative Medicine and Technology Vivian Lehmann, kregen mijn mede-masterclassleerlingen en ik meteen een duidelijk college over het onderwerp en werden onze eigen meningen en ideeën op de proef gesteld bij een discussie over onze voorbereidende poster, die eveneens onderdeel was van de ondersteunende huiswerkopdrachten vooraf  aan de masterclass.

Ik vond het leuk dat ik zelf een kijkje kon nemen in de wereld van de onderzoeker.