Docent aan het woord: Jolanda van Duyvenbode en Else Henneke

Jolanda (biologie en NLT) en Else (scheikunde en NLT) geven les op het Linde College in Wolvega 

Binnen het netwerk Noord nemen we deel aan Science LinX-Studiestijgers van de Rijksuniversiteit Groningen. Maandelijks organiseert het netwerk een bijeenkomst waarbij specifieke onderwerpen en vraagstukken centraal staan. Docenten werken daarbij samen om informatie te vinden en te delen.

De activiteiten van het netwerk zijn waardevol en leerzaam, zowel voor ons als voor de leerlingen. Er is een duidelijke context nodig om bètavakken voor leerlingen aantrekkelijk te maken. De activiteiten helpen in de creatieve aspecten. Het netwerk geeft handreikingen, bijvoorbeeld voor het houden van debatten rond ethische onderwerpen, het maken van posters en presentaties, en het doen van onderzoek. De praktische werkzaamheden helpen leerlingen een beter beeld te krijgen van mogelijke studierichtingen. Daarnaast actualiseert een activiteit als de DOT onze eigen kennis. Veel docenten hebben al in geen jaren meer een lab van binnen gezien. In de DOT kunnen we een goede vertaalslag maken naar het curriculum.

Door de activiteiten ervaren we zelf ook weer hoe leuk het is om iets te leren. Het netwerk stimuleert ons om verder te kijken dan ons eigen vakgebied. Dit is belangrijk voor het doorvoeren van onderwijsvernieuwingen in inhoud en vorm van lessen.

Door de activiteiten ervaren we zelf ook weer hoe leuk het is om iets te leren.