Nieuwe U-Talent masterclass: een muzikaal succes

Op 3 en 10 december 2018 vond de nieuwe masterclass Programmeer een hit! plaats. Deze masterclass is ontworpen door U-Talentdocent en ontwikkelaar Christian Köppe. In deze masterclass combineerde Christian twee van zijn passies: informatica en muziek. De leerlingen leerden op de eerste dag twee programmeertalen kennen, een voor muziek (Sonic Pi) en een meer gericht op grafiek en animaties (Processing). Daarmee hebben de leerlingen vervolgens in groepjes hun eigen hits geprogrammeerd met als resultaten een soort videoclip (muziek plus animatie).

Bij de masterclass waren zo’n 25 leerlingen aanwezig van verschillende scholen in de regio Utrecht. IT is nog steeds vooral populair bij jongens en daarom was het leuk om te zien dat er bij deze activiteit veel meiden aanwezig waren.

“Iedereen heeft iets met muziek, deze masterclass spreekt daarom ook een diverse groep aan. Muziek is een leuk vehikel om uiteindelijk toch technische concepten te introduceren.”

De tweede dag werd afgesloten met een MTV-achtige presentatie van alle gemaakte muziek. De resultaten waren heel verschillend, maar alle groepjes hadden in korte tijd een mooie hit weten te programmeren.

“Ik was erg onder de indruk van de muziek en creatieve videoclips die de leerlingen hebben gemaakt!”

Bij U-Talent kunnen havo- en vwo- bovenbouwleerlingen masterclasses volgen. Masterclasses bestaan uit een mengeling van praktisch werk, colleges, rondleidingen en/of excursies. Leerlingen gaan 1 of 2 dagen diep op een bepaald onderwerp in: van biomedische wetenschappen tot terrorisme en van quantumnatuurkunde tot robotica. Ze ontdekken zo de universiteit of hogeschool en daarnaast kan een masterclass helpen bij de studiekeuze of het profielwerkstuk van de leerlingen.

“Ik maak zelf muziek en wilde de leerlingen graag laten ervaren dat je met programmeren ook creatief kan zijn.”

Christian Köppe