Profielwerkstukbegeleiding: Forensisch DNA-onderzoek

Houd jij je profielwerkstuk over forensisch DNA-onderzoek, en heb jij een leuk idee voor een praktisch onderzoek, maar is deze niet uit te voeren op jouw eigen school? Geef je dan op voor de 3-daagse profielwerkstukbegeleiding Forensisch DNA-onderzoek! De drie bijeenkomsten zijn ingericht om met intensieve begeleiding tot een kwalitatief werkstuk te komen. Op de eerste dag wordt er een college en practicum over forensisch DNA-onderzoek gegeven. De tweede dag is ingericht voor het uitvoeren van jouw eigen onderzoek. Op de derde dag presenteer je jouw resultaten.  

DNA-onderzoek
“Werkt luminol beter bij verse of oude bloedsporen?”, “Hoe betrouwbaar is een speekseltest”, “Welke materialen hebben invloed op het zichtbaar maken van sporen?”, “Is bloed nog detecteerbaar na het schoonmaken?” Als je met een dergelijke vraagstelling een praktisch onderzoek wilt uitvoeren, maar jouw school heeft niet te middelen, dan kun je in dit najaar terecht bij de Universiteit van Amsterdam. Geïnteresseerde 5havo/6vwo-leerlingen worden begeleid bij het maken en uitvoeren van hun praktisch onderzoek van hun profielwerkstuk over een onderwerp m.b.t. het forensisch DNA-onderzoek (mocht je een ander onderzoeksidee hebben dan forensisch DNA-onderzoek geef dit dan aan bij ‘onderzoeksidee’ op het onderstaande formulier).

Begeleiding
Om toegelaten te worden wordt gekeken naar jouw onderzoeksvraag en of het mogelijk is om jouw onderzoek hier op de Universiteit van Amsterdam uit te voeren (de proeven worden niet met eigen of meegebracht DNA uitgevoerd wegens Wet bescherming persoonsgegevens). Bij toelating wordt gevraagd naar een lijst van benodigdheden zodat dit tijdig besteld kan worden. Aan het einde van dag 1 is er ruimte gereserveerd om je onderzoeksvraag bij te schaven waar nodig tot een goede onderzoeksvraag. Dit doe je samen met een student-begeleider. Bij de tweede bijeenkomst voer je samen met je begeleider jouw eigen onderzoek uit. Tussen de bijeenkomsten door kun je natuurlijk altijd per e-mail je begeleider vragen stellen. De profielwerkstukbegeleiding wordt afgesloten met een slotbijeenkomst waarop je het onderzoek van je profielwerkstuk presenteert.

Programma
Startbijeenkomst: 4 oktober 2021 (10:00-13:00u) Online
Onderzoek: 12 oktober 2021 (09:00-17:00u) locatie: Vrije Universiteit te Amsterdam
Posterpresentaties: 27 januari 2022 (10:00-12:00u) Online

Let op: Aanmeldingen sluiten 23 september!