Profielwerkstukbegeleiding: Meet je Metabolisme

Metabolisme (uit het Grieks μεταβολισμός metabolismos = verandering of omzetting) is een ontzettend belangrijk proces in het lichaam wat continu plaatsvindt. Voedingsstoffen in je lichaam worden via biochemische processen omgezet tot energie, en de afvalstoffen die vrijkomen worden afgevoerd. Hierbij spelen enzymen een ontzettend belangrijke rol. Een voorbeeld hiervan is het afbreken van eiwitten in de lever tot aminozuren. Of het omzetten van koolhydraten in glucose, waaruit via verdere processen in het lichaam ATP gegenereerd wordt, een belangrijke energiebron voor de cellen in jouw lichaam.

We weten van veel dingen dat het een positieve óf negatieve invloed kan hebben op het metabolisme van het lichaam: voedsel, ziektes, medicijnen, drugs, beweging, geslacht, leeftijd, genetica, leefomgeving.. We kunnen zo nog wel even doorgaan. Het is daarom belangrijk dat hier onderzoek naar gedaan wordt, om hier uiteindelijke goede adviezen over te kunnen geven voor een goede gezondheid, of medicijnen te ontwikkelen om schadelijke effecten tegen te gaan.

Hoe kunnen we hier zelf metingen aan verrichten? De opleiding Scheikunde van de UvA en VU Amsterdam bieden jou de mogelijkheid om zelf metingen te verrichten naar jouw eigen metabolisme en de effecten van energiedrank.