Seminar 2: Antistoffen: good guys of bad guys bij ernstige covid?

Waarom worden sommige mensen heel ziek van SARS-CoV-2, en andere niet? In dit seminar verdiepen we ons in de wereld van antilichamen. Dr. Jeroen den Dunnen (Amsterdam UMC) onderzoekt hoe antistoffen ons beschermen tegen het coronavirus. Alhoewel de antistoffen die we maken ons bijna altijd beschermen tegen ziekteverwekkers, maken antistoffen ons in zeldzame gevallen juist nog zieker. Jeroens onderzoeksgroep heeft gevonden dat mensen met ernstige covid een ander soort antistoffen maken, waardoor deze antistoffen veranderen van “good guys” in “bad guys”. Gelukkig hebben ze ook een kandidaat medicijn gevonden die dit effect kan tegengaan.

Seminar 1: Stop de pijn! Het immuunsysteem schiet te hulp

Ontstekingspijn is nuttig om je lichaam te beschermen tegen verdere schade. Maar die pijn moet wel over gaan. Hoe werkt dat? En wat is de rol van het immuunsysteem?

Dr. Michiel van der Vlist (UMC Utrecht) onderzoekt de remmen van ons immuunsysteem. Die remmen zorgen ervoor dat immuunreacties stoppen als de ziekteverwekker weg is en ze voorkómen dat een immuunreactie start als dat niet nodig is. Het onderzoek van Michiel laat ook zien dat remmen van het immuunsysteem nodig zijn om ontstekingspijn te stoppen.