Bètasymposium 2019 Netwerk Zuid-Holland

Ieder jaar organiseert Onderwijsnetwerk Zuid-Holland twee symposia voor docenten uit het voortgezet onderwijs, één voor bèta en (dit jaar voor het eerst) één voor alfa & gamma. Op 1 februari 2019 vond het Bètasymposium plaats op de Bouwcampus in Delft. Docenten van 56 verschillende vo-scholen kwamen bij elkaar voor een dag vol kennisuitwisseling. Dagvoorzitter was Benjamin van Schriel, een jonge ondernemer van 25 jaar die tot vorig jaar een opleiding volgde aan de Haagse Hogeschool. Met veel plezier – en durf, het was zijn eerste keer – opende hij deze bijeenkomst. Vervolgens konden docenten in twee rondes kiezen uit wel 12 verschillende workshops. We lichten er graag twee uit:

Een rondleiding door ‘the Green Village’

The Green Village werd door onze rondleider – een student aan de TUD – uitgelegd als ‘een groot openlucht laboratorium’. Op een stuk grond naast de bouwcampus is een klein stukje stad gebouwd. In deze nagemaakte stad staan huizen, bushokjes en lantaarnpalen, lopen wegen en rioolpijpen en wonen mensen. Het grote verschil is dat alle bebouwing eigenlijk een experiment is. Slimme projecten die ontwikkeld zijn worden hier op de proef gesteld aan de omstandigheden van de ‘gewone wereld’. De bewoners testen dus uit hoe het is ook echt in zo’n moderne stad te wonen. Tijdens de rondleiding zagen we slimme stoeptegels die water kunnen opnemen, lantaarnpalen op zonne-energie die geluidsoverlast meten, ramen die natuurlijk licht kunnen omzetten in nog meer licht binnenshuis en een auto voor de deur die zorgt voor energietoevoer op het moment dat ie niet gebruikt wordt. Een laatste slimme uitvinding: veel huizen zijn gebouw van een nieuw soort bakstenen die niet gemetseld worden maar in elkaar worden geklikt. Zo zouden huizen in de toekomst niet alleen sneller gebouwd kunnen worden maar ook makkelijk afbreekbaar en herbruikbaar. Een bezoek aan Green Village is voor gereduceerd tarief mogelijk voor de scholen die lid zijn van het Onderwijsnetwerk Zuid-Holland. Meer info via info@betasteunpuntzh.nl

Wat kunnen we leren uit het theater?

In de deze workshopronde gaf Artesc een masterclass ‘presenteren met theatervaardigheden’. Onder begeleiding van een docent met veel humor werd in de groep besproken welke technieken kunnen bijdragen aan een beter concentratievermogen van leerlingen. Met elkaar gingen we in op lichaamstaal, stemgebruik en intonatie. Maar ook de rol die afstand of groepsgrootte speelt bij het spreken voor een groep. Als je een groep stakers wilt aanmoedigen maakt het een groot verschil of je voor 5, 50, 500 of 5000 personen spreekt. Volgens Artesc kunnen dergelijke spreektechnieken een enorm voordeel geven bij het bereiken van je publiek, en dus de spanningsboog van leerlingen of studenten. Theatervaardigheden is een van de trainingen die het Onderwijsnetwerk Zuid-Holland met externe partner Artesc organiseert. Ook volgend schooljaar zal deze training in het aanbod worden opgenomen. Meer info via info@betasteunpuntzh.nl

Generatie Z

De dag werd afgesloten door Rutger van den Berg van YoungWorks. Deze onderzoekconsulent & trendanalist nam ons mee in de leefwereld van leerlingen en studenten, vol individuele ambities, sociale onzekerheden en jeugdig idealisme. Hij gaf docenten een kijkje in de wereld van hoe het is om nu jong te zijn. De zogenaamde Generatie Z heeft weer een andere denkwijze en als docent is het waardevol dit te weten om hier ook in je les op in te kunnen spelen.

Er werd afgesloten met borrel waarin druk werd nagepraat over alle indrukken. De deelnemers gingen naar huis vol inspiratie en nieuwe ideeën. Op 27 juni 2019 vindt het alfa- en gammasymposium plaats.