Workshop: Meten en sturen met de microbit (Physical computing)
De microbit is een klein computerbordje dat door de BBC ontwikkeld is om leerlingen op een boeiende en creatieve manier te leren programmeren. Er is veel materiaal voor leerlingen (en ouderen) van verschillende leeftijden en niveaus: zie microbit.org.
De microbit heeft grotendeels dezelfde mogelijkheden als een Arduino, maar het instapniveau voor de microbit is veel lager.
Je kunt dit bordje ook gebruiken voor het meten en sturen “in de fysieke wereld”, met mogelijkheden bij natuurkunde, scheikunde, biologie of informatica.
In de online workshop ga je met de Inventor’s Kit aan de slag. Met deze eenvoudige kit kun je grotendeels zelfstandig (thuis!) aan de slag. Het begeleidende materiaal (boekje en video’s) bij deze kit is Engelstalig, maar ook voor veel VO-leerlingen goed te volgen. De programma’s maak je in MakeCode (blokjes-programmeren) of in Python (tekst-programmeren).
VOOR WIE BEDOELD?
Voor INF-docenten die met Physical Computing aan de slag willen. Voor BIO/SK/NAT/NLT-docenten die willen meten en sturen aan simpele experimenten, voor NAT/NLT docenten die de basisprincipes van meten en sturen met computers willen behandelen; en voor hun TOA’s.
VOORKENNIS
Er is geen voorkennis van de micro:bit of van programmeren nodig, maar het helpt wel. In de bestellijst staat materiaal dat kan helpen met de voorbereiding.
WANNEER, WAAR?
In deze corona-tijden geven we deze workshop online, verdeeld over twee bijeenkomsten. Het is de bedoeling dat je in de week tussen de bijeenkomsten een aantal van de Inventor’s Kit experimenten uitvoert (tijdsbesteding 2-4 uur).
donderdag 1 oktober, 16:00-18:00, online (Zoom)
donderdag 8 oktober, 16:00-18:00, online (Zoom)
Benodigde materialen
Zorg dat je deze onderdelen op tijd bestelt!
Voor deze workshop heb je de volgende materialen nodig:
– micro:bit met USB micro kabel en batterijhouder
– handig: batterijhouder met JST-connector (voor Inventor’s Kit)
Op deze drie als bundel geeft Kiwi Electronics wat extra korting (totale kosten ca. 50 Euro).
Handig om ongelukken met de microbit te voorkomen:
– micro:bit behuizing – de andere kleuren geven dezelfde bescherming.
Als je nog niet vertrouwd bent met programmeren, dan kun je ook eerst met de Nederlandstalige leskaarten voor de microbit aan de slag (niveau bovenbouw PO, brugklas VO). Deze bestel je ook via Kiwi Electronics:
– docentenhandleiding