PLG Profielwerkstuk-Begeleiding

,

Leerlingen begeleiden bij het doen van goed wetenschappelijk onderzoek

Voor wie?

Docenten die profielwerkstukken of ander onderzoek begeleiden & profielwerkstukcoördinatoren. Er wordt zoveel mogelijk gedifferentieerd naar schoolvak en onderzoeksterrein: Alfa (talenvakken), Bèta en Gamma (Mens- en maatschappijvakken).

Inhoud

De meeste leerlingen zetten hun eerste echte stappen in wetenschappelijk onderzoek met het maken van het profielwerkstuk (PWS). Als het lukt, kan het PWS één van de leukste praktische opdrachten van hun schoolcarrière zijn. Van leerlingen wordt er veel gevraagd bij het PWS: een eigen onderwerp bedenken, alle geleerde vaardigheden inzetten bij één grote en langlopende opdracht, veel vrijheid en verantwoordelijkheid en een kritische houding ten opzichte van het eigen werk. En dat vergt in de meeste gevallen ook veel begeleiding. Het zelf uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek komt meestal tijdens de studie en/of lerarenopleiding aan bod, maar het begeleiden van leerlingen bij zo’n onderzoek is best ingewikkeld en vaak een hele klus. In deze Professionele Leergemeenschap (PLG) gaan we hier samen mee aan de slag.

Thema’s die tijdens de verschillende bijeenkomsten aan bod komen:

  1. PWS, wetenschappelijk onderzoek en academische vaardigheden
  2. Selecteren van geschikte onderwerpen voor het PWS.
  3. Onderzoeksopzet / methodologie
  4. Begeleiding en coaching
  5. Beoordeling
  6. Afronding en reflectie
  7. Doorlopende leerlijn rond academische vaardigheden

De eerste bijeenkomst is op woensdag 27 november 2019, van 14.30-17.30 uur op een locatie van de Rijksuniversiteit Groningen.

Cursusleiding en informatie

Nanda Stijntjes (n.stijntjes@rug.nl)
Expertisecentrum Vakdidactiek Noord

Voor meer informatie en inschrijven, kijk op onze website.

 

Vaardigheden

Gepubliceerd op

14/10/2019