De inschrijving voor de Hannover Messe Challenge loopt storm. Er hebben zich inmiddels zo’n 400 havo- en vwo-leerlingen uit heel Nederland aangemeld. Er is plek voor 750 leerlingen. De Hannover Messe Challenge op 1 en 2 april 2019 wordt voor de vierde keer georganiseerd door het landelijk netwerk van universiteiten en hogescholen en bestaat uit een programma van twee dagen. De organisatie heeft nu The Challenge aan het programma toegevoegd, georganiseerd door vier UT-studenten in samenwerking met ASML.

Meer hoogopgeleide wetenschappers en technologen
Via de Hannover Messe Challenge worden de leerlingen enthousiast gemaakt voor een natuurwetenschappelijke of technische studie en een loopbaan die daarop aansluit. De scholieren ontmoeten wetenschappers en bedrijven die vertellen over de oplossingen die zij ontwerpen voor uitdagingen in de maatschappij. Het percentage leerlingen dat in Nederland een studie kiest in de bèta technische hoek is nog steeds niet voldoende om te voldoen aan de groeiende vraag naar hoogopgeleide technici in Nederland.

The Challenge
Aan het tweedaagse programma is recent The Challenge toegevoegd, georganiseerd door vier UT-studenten. The Challenge bestaat uit een scavenger hunt(dag 1), waarbij de leerlingen een deel van de UT-campus ontdekken. Op dag 2 geeft The Challenge de leerlingen meer sturing op de beurs. Martijn van Bergen, masterstudent Mechanical Engineering op de UT en medeorganisator, legt uit: “De Hannover Messe is gigantisch en kan voor de leerlingen onoverzichtelijk zijn. Daarom deze Challenge. Voor het beantwoorden van de vragen kunnen leerlingen bij bepaalde stands op de beurs meer informatie vinden. Verder voeren ze bij een aantal stands ook opdrachten uit. Hierdoor geven we ze meer een doel op de beurs. Buiten een stuk sturing voegt The Challenge ook een competitief element toe aan de Hannover Messe Challenge. De leerlingen strijden voor een mooie prijs die ze aan het eind van de twee dagen kunnen winnen.”

Passie
De UT-studenten organiseren The Challenge als onderdeel van het ASML Technology Ambassadeurschap. Dit is een beursprogramma van ASML, waarbij de studenten gevraagd wordt techniek te promoten en hun eigen passie voor innovatie te delen. Martijn van Bergen vindt het belangrijk techniek actief te promoten. “Techniek is in de eerste plaats ontzettend leuk en interessant. Uiteindelijk zijn we op de UT allemaal gewoon een soort nerd. Verder kan techniek het leven van veel mensen makkelijker maken. Zeker voor jongeren is het belangrijk om tastbaar en zichtbaar te maken wat er allemaal mogelijk is door en met techniek. De Hannover Messe Challenge sluit daar uitstekend op aan.”

Programma
De Hannover Messe Challenge bestaat verder uit een science dag op de UT, lezingen en workshops van bekende wetenschappers, een avondprogramma, sportieve clinics en natuurlijk op dag 2 een bezoek aan de Hannover Messe, de grootste innovatie- en technologiebeurs van de wereld, met 5000 bedrijven uit 70 landen. De scholieren krijgen tijdens het exclusieve VIP-programma de kans met deze bedrijven in gesprek te gaan en zich zo te oriënteren op hun eigen toekomst.

Lees hiermeer over het programma van de Hannover Messe Challenge

Berenice Michels, voorzitter van het landelijke netwerk van universiteit en hogescholen, noemdede Hannover Messe Challenge eerder al de ‘grootste technische schoolreis van Nederland’.

Samenwerking
De Hannover Messe Challenge is een samenwerking van de volgende partijen:

Over de Hannover Messe
De HANNOVER MESSE is de belangrijkste technologiebeurs ter wereld en vindt plaats van 1 t/m 5 april 2019 in Hannover. De beurs heeft de komende editie als hoofdthema: ‘Integrated Industry – Industrial Intelligence’. Dit jaar is Zweden geselecteerd als partnerland.
Meer info: www.hannovermesse.de