BedrijfsDOT Fablab

, ,

Doelgroep
Docenten met een interesse in: maakonderwijs, werken in E-labs en digitale fabricage.

Inhoud en resultaat
Het bedrijfsDOT (Docent Ontwikkel Team) “FabLab Groningen: MakersEducatie” richt zich op het zelf onderzoeken, ontwerpen én maken. Als deelnemer van de BedrijfsDOT – in het FabLab (Fabrication Laboratory) en in andere inspirerende omgevingen – leer je om jouw inspiratie en ideeën om te zetten in concrete lessen.

De bijeenkomsten zijn divers van opzet: je neemt een kijkje in andere E-labs, doet mee aan een Hackathon, doet ervaring op met het gebruik van digitale fabricage en maakopstellingen om lessen te ondersteunen en krijgt begeleiding bij het concreet uitwerken van maakplannen. Vanuit de FabLab ideologie maken wij gebruik van een ‘open source’ werkwijze waarbij we het delen van kennis vooropzetten. Als deelnemer ontvang je al de ontwikkelde materialen, zodat je aan het eind van het jaar een vat met kennis, ideeën en concrete lessen hebt die je op school kunt toepassen.

In de voorgaande jaren zijn we bezig geweest met het geven van advies voor het opzetten van een E-lab, het ontwikkelen van lessen voor in een E-lab en het opzetten van een netwerk van enthousiaste docenten die zich thuis voelen in het FabLab. Tijdens een Hackathon hebben de deelnemende docenten de volgende ideeën uitgewerkt:

  • Programmeren met Neopixels
  • Druktechnieken inzetten in de les (sublimatie en snijplotter)
  • 3D scannen combineren met Tinkercad
  • Sensor data inzichtelijk maken
  • VR: Cospaces met de klas en biologieles met de HTC Vive
  • Plan voor een ‘Augmented Reality Sandbox’

Programma
Het komende jaar kiezen we voor een iets andere opzet dan de voorgaande jaren. Bij de eerste bijeenkomst willen we een aantal projecten presenteren waar de deelnemers zich bij kunnen aansluiten (een eigen projecten opzetten kan natuurlijk ook) en gedurende het hele jaar aan samenwerken. Hierbij kun je denken aan: een 360 graden camera project, een weerstation project, big data en science, etc. FabLab biedt hierbij ondersteuning en consulten waar nodig (ook naast de bijeenkomsten). De bijeenkomsten zullen aansluiten bij de projecten. Een eerste opzet is als volgt:

  1. Big data en science
  2. 360 graden fotografie
  3. Hackathon
  4. VR/AR en kinect
  5. ….

Het FabLab zorgt hierbij voor technische ondersteuning, en waar mogelijk de middelen om de lessen daadwerkelijk toepasbaar te maken. En wat je er opsteekt kun je over het algemeen direct in je lessen toepassen. Voor de geïnteresseerden kunnen we een verdieping aanleveren om thuis of op school mee verder te gaan.

Voor meer informatie, zie onze website.

 

Vaardigheden

Gepubliceerd op

29/10/2019