Taal- en cultuurbewustzijn in de moderne vreemde talenles

, , , , ,

Het vreemdetalenonderwijs is in beweging. Het gaat in de discussies die rond de voorstellen van het curriculum.nu ontwikkelteam en het meesterschapsteam Moderne Vreemde talen gevoerd worden niet alleen meer over het ontwikkelen van taalvaardigheid, maar ook over het bevorderen van taal- en cultuurbewustzijn.  Ook in het boek  van Fred Janssen e.a. (2018) Wat is echt de moeite waard om te onderwijzen? Een perspectiefgerichte benadering wordt de inhoud van de moderne vreemde talen vanuit meerdere perspectieven bekeken. Maar hoe geven we deze inzichten nu concreet vorm in de praktijk? Hoe kunnen we leerlingen leren nadenken over taal, zodat zij niet alleen taalgebruikers worden, maar ook taalbeschouwers? En wat is de rol van literatuur en cultuur?

 

DOEL & RESULTAAT

Tijdens deze korte cursus van twee bijeenkomsten maken deelnemers eerst kennis met de perspectieven, verkennen ze de mogelijke toepassingen en proberen deze vervolgens uit in hun eigen praktijk. De tweede bijeenkomst is gericht op het uitwisselen van opgedane ervaringen.

 

DATUM & TIJD

De cursus vindt plaats op donderdag 5 en 26 maart 2020 van 14.30 tot 17.00.


KOSTEN

Voor leden van het Onderwijsnetwerk Zuid-Holland (Bètasteunpunt Zuid-Holland en het Regionaal Steunpunt Leiden) zijn er geen kosten verbonden aan deelname. Voor docenten van niet-lidscholen worden er kosten van €300,- per bijeenkomst in rekening gebracht. Bij aanmelding wordt u gevraagd om uw organisatie of school. De factuur van het cursusgeld gaat automatisch richting het door u opgegeven school- of organisatieadres.

Voor meer informatie ga naar onze website.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

16/09/2019