Keuzecolleges

Regionaal VO-HO Netwerk Noord

De HO instellingen van Netwerk Noord organiseren samen met Stichting Technasium keuzecolleges voor havo- en vwo-leerlingen van de Technasia uit de regio. Keuzecolleges bestaan uit twee bijeenkomsten op de HO-instelling, gekoppeld aan een O&O opdracht op school. Ze hebben elk hun eigen thema; zoals slimme sensoren, biologische waterzuivering, robots in een rampgebied en delfstoffen uit de ruimte. Hierdoor kunnen leerlingen hét keuzecollege kiezen dat bij hun interesse past. Doordat de thema’s van de keuzecolleges gekoppeld zijn aan studieopleidingen, krijgen de leerlingen een beter beeld van de opleiding en de beroepen die erbij passen.

Nadat leerlingen hun keuze hebben gemaakt voor een bepaald keuzecollege, verdiepen ze zich in het gekozen onderwerp. Ze doen bijvoorbeeld literatuurstudie of leren programmeren met Arduino’s. Tijdens de bijeenkomsten op de HO-instelling volgen leerlingen colleges en volgen ze practica. Vervolgens gaan ze op school aan de slag met hun O&O opdracht. Op de tweede, en laatste dag op de HO-instelling, presenteren de leerlingen hun werk en krijgen ze vaak nog tijd om hun opdracht verder te verfijnen.

De keuzecolleges worden gezamenlijk ontwikkeld door teams van VO- en HO-docenten, onder begeleiding van schrijfcoaches van Stichting Technasium. Op deze manier wordt de kwaliteit van de keuzecolleges naar een hoog niveau getild.

Doordat de thema’s van de keuzecolleges gekoppeld zijn aan studieopleidingen, krijgen de leerlingen een beter beeld van de opleiding en de beroepen die erbij passen.